Hur mycket kostar det att installera en laddbox för sin elbil?

9 oktober 2019
Taggar:

Laddbox

Ladda hemma

Bidrag

Installation

Hur mycket kostar det att installera en laddbox för sin elbil? - Laddboxar
De flesta installationer kostar totalt mellan 2000 kr och 6500 kr och omfattas av Naturvårdsverkets ladda-hemma-stöd. Stödet täcker 50% av den totala kostnaden för laddbox, installation och markberedning (upp till 10 000 kr stöd). Kostnaden för installation av laddboxen kan uppdelas i kostnad för material, elektriker och markberedning. Laddboxar skall installeras av auktoriserad elektriker och vara skyddad mot likströmsläckage.

Kostnader för installation av laddboxar

Vi på Evify samlar information kring laddboxar och presenterar den på ett lättillgängligt sett. I denna korta artikel ger vi en bild av vilka kostnader som kan uppkomma rörande installation av en laddbox.

1. Kostnad för arbete

1.1 Elektriker

Vissa firmor har speciella erbjudanden för dessa installationer där det ingår en förbestämd mängd material och arbete. En vanlig variant är att grundpriset för installationen (uppskattningsvis 3000-5000 kr) inkluderar kablage och installation om laddboxen monteras 0-10 meter från elcentralen.

1

Även små saker såsom extra borrningar i fasad kan medföra relativt stora extrakostnader, var noga med val av installatör då vissa tar ca 500 kr för en enstaka extra borrning.

2

Se till att firman kan utföra de markarbeten som behövs och förvissa dig om att de tjänster du behöver ingår i det avtalade priset.

1.2 Markarbete

Kabel kan gå över jord mellan elcentral och laddbox men om den skall grävas ned behövs markarbete. Detta kan man även utföra själv för att hålla nere kostnaderna.

1

Laddstolpe som behöver fundament kostar mer.

2

Att bereda asfalt och andra hårda material är avsevärt mer kostsamt.

2. Kostnad för material

Vissa firmor har speciella erbjudanden för dessa installationer där det ingår en förbestämd mängd material och arbete. En vanlig variant är att grundpriset för installationen (uppskattningsvis 3000-5000 kr) inkluderar kablage och installation om laddboxen monteras 0-10 meter från elcentralen.

Gällande materialkostnader är jordfelsbrytare oftast den största utgiften utöver laddboxen själv.

Vilken brytare som behövs kan du enkelt avgöra på denna sida, där kan du söka på just din modell av laddbox.

1

De två relevanta standarderna av jordfelsbrytare heter typ A och B. Kostnaden för typ A är ungefär 500 - 1500 kr och typ B kostar omkring 1500 - 3000 kr.

2

Vissa laddboxar har inbyggd jordfelsbrytare, då behöver man inte komplettera med en sådan.

3

Kostnad för kablage kan tillkomma beroende på installatörens erbjudande.

3

Kablage med högre ampere än 16A kan medföra ytterligare kostnader per meter.

Avtala noga med just din installatör för att undvika dolda kostnader! När man kontaktar elfirmor för att be om kostnadsuppgift för jobbet kan man förenkla för sig själv genom att:

Fotografera sin elcentral.

Mäta avstånd från elcentral till tilltänkt plats för laddbox.

Notera antal hål samt vilket material det behövs borras i för att väggmontera laddboxen.

Ange modell och märke på sin laddbox. Var noga med amperetalet samt om det är en- eller trefas installation ni vill göra.

Om du mailar dessa uppgifter till alla dina lokala elektriker så bör du enkelt kunna avgöra vilken som har det bästa erbjudandet!

Om Evify

Vi samlar information och jämför laddboxar för elbilar för att förenkla en rörig marknad för alla konsumenter. Läs mer om vår idé här!

Taggar:

Laddbox

Ladda hemma

Bidrag

Installation

Dela:

7 av 10 känner sig osäkra på hur de laddar sin elbil på ett säkert sätt.
Hitta rätt idag!

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att vi sparar cookies för att förbättra upplevelsen, anpassa innehåll och skräddarsy annonser.