Installation

  • Hem /
  • Installation

Installation av
laddbox i hemmet

Att installera en laddbox är ingen större process.
De flesta vanliga elektriker kan hjälpa dig snabbt och enkelt.

I 90% av fallen tar en installation endast ett par timmar att slutföra och kostanden för hela installationen brukar landa på mellan 2500-6000 SEK.
Efter att du har gått igenom denna sida kommer du känna dig bekväm med exakt vad en installation innebär samt vilka parametrar som styr kostnaden.

Pris installera laddbox hemma

Jordfelsbrytare

Installationen för elbilsladdning i sig har även vissa säkerhetskrav. Laddboxen måste vara installerad av en certifierad elektriker samt skyddad mot likströmsläckage. Beroende på vilken typ av teknik som finns inbyggd i laddboxen kan installationen behöva kompletteras med olika typer av jordfelsbrytare.

Laddbox med inbyggd DC-övervakning samt jordfelsbrytare B – ingen kompletterande jordfelsbrytare vid installation
Laddbox med Inbyggd DC-övervakning (vanligast) – kompletteras med Jordfelsbrytare A, materialkostnad ca 500 SEK.
Laddbox som saknar DC-övervakning – kompletteras med Jordfelsbrytare B, materialkostnad ca 3000 SEK.

Under Evifys tekniska specifikationen för respektive laddbox, ser ni enkelt vilken jordfelsbrytare som är den kompletterande.

Pris installera laddbox hemma

Vad kostar det att installera en laddbox?

Att uppskatta ett exakt pris för en installation, utan vetskap om hemmets förutsättningar, kan bli missvisande. Till höger finns riktlinjer för förståelse om vilken kostnadskategori ditt hems förutsättningar faller under. De rekommenderande priserna som anges är inklusive materialkostnad.

En certifierad elektriker bör kunna ge en exakt uppskattning av installationskostnaden på distans med information om:

  • Vetskap om vilken laddbox som ska installeras – ger elektrikern kunskap om vilken jordfelsbrytare som kompletterar installationens säkerhet.
  • En tydlig bild på din elcentral i hemmet – ger elektrikern kunskap om det finns utrymme i din central samt vilken styrka som finns att tillgå.
  • 
En beskrivning till var laddboxen kommer vara placerad i relation till elcentralen. – ger elektrikern kunskap om hur mycket kabeldragning som kommer krävas.
  • Glöm inte att ni kan få tillbaka så mycket som 50% upp till 10 000 SEK genom ladda-hemma stödet ”läs mer (länk”. Stödet omfattar Installation, materialkostnad för installation samt laddbox.
  • Antal väggar som ska borras samt vilket material – vissa tjockare betongväggar kräver mer tid, vilken elektrikern kommer vilja ha betalt för.

Rekommenderat pris 2500-3500 SEK

Elcentralen sitter mindre än 10 meter från där laddboxen skall installeras på fasad/vägg. Ingen utbyggnad av centralen behövs och installationen kompletteras med en jordfelsbrytare av typ A.

Rekommenderat pris 3500-6000 SEK

Elcentralen sitter mindre än 10-20 meter från där laddboxen skall installeras på fasad/vägg. Elcentralen kompletteras med eventuellt material likt extra säkringar, utbyggnad av moduler. Installationen kompletteras med en jordfelsbrytare av typ A.

Ej uppskattningsbart

Laddboxen skall stolpmonteras vilket kan innebära att ett fundament skall grävas.

Hur går en installation till?

När du fått hem din laddbox kontaktar du en certifierad elektriker och ber om att få din laddbox installerad, glöm inte uppge vilket varumärke ni har köpt. Tillsammans bokar ni tid för installation.

Nu när vi vet vilka parametrar som styr priset kan ni även förbereda inför samtalet om ni vill ha en mer exakt uppskattning av priset. Börja med att ta kort på elcentralen för att därefter mäta avståndet från elcentralen till där ni vill att laddboxen skall sitta. Som en sista parameter uppskattar ni antal väggar som ska borras samt vilket material väggarna består utav.

Installation laddbox hemma

Vanliga frågor

En fast installation innebär att laddboxen ska ha en separat kabeldragning direkt till fastighetens elcentral. Detta är en installation som måste genomföras av en certifierad elektriker. Installationen får således inte göras på en trefashandske/trefasuttag för att klassas som Mode-3. En laddbox med en fast installation mot en separat kabeldragning är således en Mode-3 installation, vilket är den högsta säkerhetsklassningen för elbilsladdning.
Allt går självklart att fixa men det blir en kostnadsfråga mellan dig och din elektriker. Vill ni ha er kabel nedgrävd är Evifys rekommendation att ni förbered grävningsarbete genom att gräva ett 60 cm djuptliga och lägga kabelrör, då sparar ni mycket pengar.
De flesta svenska hushållen har minst 20A att tillgå. De brukar i de flesta fall vara tillräckligt för att kunna installera en laddbox på 16A utan lastbalansering. Skulle huvudsäkringen överbelastas och säkringen gå finns det flera laddare som har ställbar effekt vilket betyder att man kan dra ner styrkan till en lägre ampere styrka.

Ett annat alternativ för den som vill få ut så mycket effekt som möjligt är att köpa en laddbox med lastbalansering. Med lastbalansering behöver ni aldrig oroa er för att överbelasta huvudsäkringen.

Har du mindre än 20A att tillgå kan det vara att överväga uppsäkring. En uppsäkring en förhöjd abonnemangsavgift till ditt elnätsbolag.
Den absolut vanligaste lösningen är att kabeln dras från din elcentral till laddboxen längst med fasaden. Kabeln som är ca 10–15 mm fästs med kabelklämmer. Allt som oftast är den i vit originalfärg och kan målas i efterhand om så önskas.
Din bil behöver inte vara på plats däremot bör du som person vara hemma för att ta emot installatören. När installationen är slutförd bör personen som utfört installationen testa laddboxen genom medtaget testverktyg.
Ladda-hemma-stödet är ett statligt bidrag som täcker upp till hälften av laddboxens totala kostnad vilket även inkluderar arbetskostnaden för att installera utrustningen. Som mest uppgår bidraget till tiotusen kronor (10.000:-) inklusive moms per fastighet.
Hur lång tid din installation kommer ta kan variera beroende på hur du vill ha din laddbox. De flesta installationer tar endast ett par timmar och därefter är det bara att börja ladda din elbil.
För att uppfylla de krav som gäller för en säker installation måste en laddbox skyddas av separata säkringar och en egen jordfelsbrytare.

I moderna elcentraler är automatsäkringarna placerade i moduler. Beroende på hur centralen är uppbyggd kan det vara möjligt att sätta personskyddsbrytaren i centralen. Personskyddsbrytaren motsvarar fyra enkla säkringar i bredd.

I elcentraler av äldre modell finns säkringarna istället som så kallade “proppar”.

Du behöver inte oroa dig för alla tekniska detaljer. En certifierad installatör hjälper dig enkelt igenom hela processen. Installationen är oftast färdig på ett par timmar.

7 av 10 känner sig osäkra när de ska välja laddbox till sin Elbil.
Hitta rätt idag!

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att vi sparar cookies för att förbättra upplevelsen, anpassa innehåll och skräddarsy annonser.