Kostnaden för att ladda en elbil eller en laddhybridbil är beroende av flera faktorer. Inte minst vilken bil du har och vilken miljö du väljer att ladda den i. I denna artikel försöker vi reda ut frågan åt dig som läsare!

Det finns tre vanliga sätt att ladda sin elbil på. Genom en laddbox hemma eller genom en offentlig laddare som du stöter på när du är ute på vägen. Den sistnämnda kategorin brukar delas upp i destinationsladdare och snabbladdare.

Offentliga laddare kräver planering 🧐

En destinationsladdare är - precis som namnet antyder - en laddare man hittar vid sin destination. Det kan till exempel vara en besöksparkering vid ett varuhus eller i ett parkeringshus i en stad. Hur snabbt man kan ladda bilen med en sådan laddare beror bland annat på effekten på laddaren, hur många bilar som laddar samtidigt och bilmodellens laddkapacitet. En destinationsladdare brukar ofta vara billigare än snabbladdare, men det tar i gengäld längre tid för dig att ladda din bil vilket kan vara omständigt om du exempelvis har en tid att passa och måste köra vidare.

En snabbladdare laddar din bil snabbare än destintions- och hemmaladdare då du laddar på likström istället för växelström. Dessa laddare är däremot få i antal och kostar mer per kWh. Om du laddar din bil hemma eller vid en destintionsladdare brukar det normalt innebära en kostnad på cirka två till tre kronor per mil. Om du istället väljer en snabbladdare längs vägen kan det istället röra sig om en kostnad på upp till 12 kronor per mil.

Ladda hemma är smidigast 🏡

Att ladda sin elbil hemma genom en laddbox i hemmet är både energieffektivt och praktiskt. Du slipper planera hur du ska ladda din elbil, och du behöver heller inte vara orolig för om du ska hitta en ledig laddplats eller ej. Självklart har elpriset en stor påverkan på vad det kostar att ladda sin elbil. Ditt elpris kan variera beroende på vilket elavtal du har valt och vilket elnätsbolag det är som äger själva elnätet som du använder. Men oavsett brukar det vara billigast att ladda hemma.

Ladda hemma på natten 🌛

Det är enkelt att bestämma när man ska ladda sin bil genom smarta schemaläggningsfunktioner på laddboxarna. Det smidigaste och mest prisvärda sättet att ladda på är genom ett spotprisavtal och på natten när elpriset är som lägst.

Så fungerar ett elavtal med timpris 📈

Kostnaden på elen varierar beroende vilken årstid det är. I Sverige är elen dyrare på vintern jämfört med på sommaren. Elpriset kan även fluktuera beroende på vind och nederbörd. Under en vanlig vardag under vinterhalvåret kan man ofta se två pristoppar när det kommer till elpriset. Den första brukar infalla på morgonen eftersom det är då de flesta elkunder vaknar och gör sina morgonbestyr. Den andra elpristoppen brukar infalla när de flesta kommer hem från sina jobb. Det är då många gör vanliga sysslor som exempelvis att laga mat, tvättar och använder diskmaskinen.

Här nedan ser du en överblick över prisskillnaden för olika elområden och tider på dygnet i Sverige den 10 januari 2023.

Elområde Pris 00:00 Pris 12:00 Pris 18:00
4 - Södra Sverige 85,08 öre/kWh 156,70 öre/kWh 153,36 öre/kWh
3 - Södra Mellansverige 85,08 öre/kWh 156,70 öre/kWh 153,36 öre/kWh
2 - Norra Mellansverige 85,08 öre/kWh 122,58 öre/kWh 120,24 öre/kWh
1 - Norra Sverige 85,08 öre/kWh 122,58 öre/kWh 120,24 öre/kWh

* Data hämtad från spotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool.

Så mycket kostar det att ladda din elbil vid olika laddare 💸

Matematiken bakom kostnaden att ladda en elbil och tiden det tar att ladda den fullt är enkel.

För att räkna fram kostnaden tar du din elbils batteristorlek i kWh och multiplicerar det priset du betalar per kWh.

Exempel: Du betalar 1.50 kr per kWh och din bil har en batterikapacitet på 80 kWh. Du betalar därmed 120 kr för att ladda bilen från 0% till 100%.

För att räkna ut tiden det tar att ladda bilen från 0-100% tar du elbilens batteristorlek i kWh och delar det med laddningshastigheten i kW.

Exempel: Din bil har en batterikapacitet på 80 kWh och du laddar din elbil hemma med en laddbox på 3-fas 16 A, 11 kW. Det tar då 7 timmar och 6 minuter att ladda din bil från 0-100%.

Var dock vaksam när du laddar din bil på en destinationsladdare eller på en snabbladdare, många av dessa tar även ut en minuttaxa alternativt en parkeringsavgift. Låt oss titta på några exempel.

I tabellen nedan utgår vi ifrån en elbil med en batterikapacitet på 80 kW som kan ta emot 11 kW vid vanlig laddning och upp till 150 kW vid snabbladdning. Scrolla enkelt åt vänster och höger i tabellen för att se hela sammanställningen.

Laddare Pris /kWh Laddtid 0-100% Parkeringsavgift Minuttaxa Totalkostnad
Snabbladdare - 150 kW 7 kr 35 minuter 0 kr 0 kr 560 kr
Snabbladdare - 50 kW 5 kr 1 timme 46 minuter 0 kr 1 kr 506 kr
Snabbladdare - 150 kW 5 kr 35 minuter 0 kr 1 kr 480 kr
Destinationsladdare - 3,7 kW 0 kr 21 timmar 17 minuter 0 kr 1 kr 1260 kr
Destinationsladdare - 11 kW 3 kr 7 timmar 6 minuter 15 kr /h 0 kr 360 kr
Destinationsladdare - 11 kW 0 kr 7 timmar 6 minuter 40 kr /h 0 kr 320 kr
Laddbox hemma - 11 kW 1,75 kr 7 timmar 6 minuter 0 kr /h 0 kr 140 kr
Laddbox hemma - 11 kW 0,50 kr 7 timmar 6 minuter 0 kr /h 0 kr 40 kr
Laddbox hemma - 3,7 kW 1 kr 21 timmar 17 minuter 0 kr /h 0 kr 80 kr

Fördelarna med en laddbox ⚡

Att installera en laddbox i hemmet idag är både enkelt och prisvärt. Inte minst eftersom många av aktörerna på marknaden erbjuder helhetslösningar. En installation behöver därmed inte ta längre tid än ett par timmar på sin höjd. Samtidigt gör du en smart investering genom att investera i en laddbox hemma. Både för dig själv och för framtiden.

Många av dagens laddboxar på marknaden kan erbjuda diverse olika smarta funktioner. Med hjälp av dessa är det enkelt för dig att både övervaka och styra genom till exempel din smarta telefon eller en surfplatta. Du kan bland annat välja att schemalägga när din elbil ska laddas, övervaka din laddning och även ha koll på hur mycket el som du förbrukar. Bra både för klimatet och för din plånbok med andra ord.

Med en av våra mest populära laddboxar, Zaptec Go kan du enkelt ladda bilen när elpriserna är som lägst. Zaptec Eco Mode hittar du i appen. När du väljer den här smartladdningen laddas bilen automatiskt under den tid på dygnet när elpriserna är som lägst, oavsett vilket elbolag du har. Eco Mode är integrerat med den nordiska elbörsen Nord Pools spotpriser som förser Zaptec Go med ny prisinformation varje timme.