Lönar sig i längden

Trots att tekniken är på frammarsch och volymtillverkare lanserar den ena elbilen efter den andra, så är inköpspriset av en elbil generellt sett högre än en fossildriven bil. Trots kostnaden, är den starka elbilstrenden tydlig. Det som gör att folk överväger elbilen förutom fördelarna ur miljösynpunkt är givetvis den uteblivna kostnaden för konventionellt drivmedel, som är betydligt dyrare än el från det fasta nätet.

Vilka faktorer påverkar laddkostnaden?

Den billigast formen av elbilsladdning är den som sker i hemmamiljö, vilket även är den vanligaste formen av elbilsladdning. Priset för publik laddning varierar kraftigt. Laddning i anslutning till ett köpcenter eller dylikt är det inte sällan kostnadsfritt under en begränsad tid.

Kostnaden för att ladda upp ett batteri styrs av två parametrar. Den ena parametern är storleken på batteriets totala kapacitet och den andra är kostnaden för kWh.

Nedan följer två kalkyler på exempel av en plug-inhybrid och en renodlad elbil.

Plug-inhybrid

10kW x spotpris 1,6 SEK
= 16 SEK fulladdning

Elbil

40 kW x spotpris 1,6 SEK
= 64 SEK fulladdning

En elbil (endast eldriven) som körs 1 500 mil/år och laddas enbart hemma drar ungefär 2 500 kWh/år och det motsvarar en kostnad på omkring 4 750 kr/år, inkl el, elskatt, moms och elnätsavgift.

Den genomsnittliga bränslekostnaden för en bensin- eller dieselbil ligger i intervallet på omkring 7,00-10,00 kr/mil. Motsvarande körsträcka på 1500 mil/år skulle således motsvara en bränslekostnad på 10 500 kr, vilket är mer än en fördubbling mot elbilen.

Elavtalet gör störst skillnad

En rekommendation kan vara att se över sitt elavtal i samband med köp av elbil, då elavtalet är en högst bidragande faktor till den summerade laddkostnaden i slutet på året.

För att hitta det bästa för just er bostad kan ni med fördel använda er av jämförelsesidor som elskling.se eller elpriskollen.se.

Effektivast och säkrast laddning med en laddbox

För att undvika brandrisken och hålla en effektiv laddning är det bästa alternativet att införskaffa en laddbox och låta den installeras av en certifierad elektriker vilket du kan läsa mer om här; Ladda din elbil säkert

Vi på Evify vill förenkla för dig som konsument. Evify har sammanställt marknadens ledande laddboxar, för att sedan kategorisera dessa efter kompatibilitet med respektive bilmodell. Inte nog med det har vi tagit fram en fast teknisk specifikation som gör att du enkelt kan ställa laddbox mot laddbox för att jämföra dess egenskaper. För den som saknar kunskap om tekniska termer följer alltid en förklarning till dessa för att inte lämna någon konsument till obildade val.

 Som konsument behöver du endast ange den bil du har idag eller planerar att införskaffa för att sedan utforska och jämföra för dig själv om vilken laddbox som passar din bil och dina behov. Du väljer även själv hur snabbt du vill att laddboxen ska ladda din bil från 0 till 100%.