Ladda-hemma stödet kommer tillbaka - det här är allt du behöver veta

9 juli 2019
Taggar:

Laddbox

Elbil

Ladda hemma

Bidrag

Ladda-hemma stödet kommer tillbaka - det här är allt du behöver veta - Laddboxar
750 miljoner kronor har regeringen avsatt i vårändringsbudgeten 2019

Ladda-hemma stödet är tillbaka, trots att satsningen tidigare år inte gav det resultat man hade hoppats på. 750 miljoner kronor har regeringen avsatt i vårändringsbudgeten 2019 för både Klimatlivet och Ladda-hemma stödet. Budgeten är avsedd för Naturvårdsverket som handlägger samtliga ansökningar.

I omställningen till en grön ekonomi är ökningen av laddbara bilar en fin ljusglimt. Den exponentiella ökningen av antalet laddbara bilar är förmodligen den bakomliggande anledningen till beslutet i vårändringsbudgeten. Men som elsäkerhetsverket upprepade uttryckt sig finns det inga genvägar till att ladda bilen säkert, det är laddboxen som gäller.

Bidraget täcker upp till hälften av laddboxens totala kostnad vilket även inkluderar arbetskostnaden för att installera utrustningen. Som mest uppgår bidraget till tiotusen kronor (10.000:-) inklusive moms per fastighet. För förtydligande, om installationskostnaden tillsammans med kostnaden för laddboxen hamnar över 20.000:-, får en ansökande som mest som mest 10.000:-. Allt under 20.000:-, täcker ladda-hemma-stödet hälften av kostnaden.

Ladda hemma stödet information
Laddboxarna med denna
symbol på vår hemsida
är kompatibla med stödet.

Hur ansöker man om bidraget?

Att ansöka om bidraget är en enkel process som görs på Naturvårdsverkets hemsida. Processen är digital där allt ni som ansökande behöver göra är att följa instruktionerna på dess hemsida, vilket ni hittar här; Naturvårdsverket

Gäller bidraget för alla laddboxar?

Nej, det gör det inte. Laddboxen måste vara utrustad med antingen ett uttag eller anslutningsdon för elfordon av typ 2, och vara förberedd för eller ha en inbyggd elmätare. För att göra det enkelt för våra kunder har vi en tydlig markering för alla laddboxar i vårt sortiment. Handlar du hos oss kan du helt enkelt vara säker på huruvida laddboxen är kompatibel med stödet eller inte.

Dessa är förutsättningarna för att kunna nyttja bidraget

Du som privatperson måste äga en fastighet eller inneha en fastighet med nyttjanderätt som du tänker installera laddpunkten på.

Laddboxen måste vara förberedd för eller ha en inbyggd elmätare.

Laddboxen skall vara utrustad med antingen ett uttag eller anslutningsdon för elfordon av typ 2, enligt den europeiska standarden EN 62196-2.

Bidraget täcker kostnaden för båda installation av och kostnaden av själva laddboxen.

Man kan inte kombinera bidraget med ansökan om ROT för samma arbete.

Per fastighet kan man som mest få ut tiotusen kronor (10.000:-), och stödet gäller enbart för en (1) laddpunkt per fastighet vilket innebär utrustning där du enbart kan ladda ett fordon i taget.

Bidraget för arbetskostnaderna gäller enbart ifall installationen är utförd av någon som har F-skattesedel, eller ett motsvarande intyg om att företaget du anlitat genomgår samma kontroll i fråga om skatter och avgifter i sitt hemland. Installationen måste även ha gjorts av ett företag som avses i elsäkerhetslagen (2016:732).
Här kan du hitta mer information vad detta innebär, se http://www.elsakerhetsverket.se/.

7/10 är osäkra på hur man laddar sin bil på ett säkert sätt, vilket är en bidragande orsak till att ladda-hemma-stödet förblev outnyttjad tidigare år. Vi på Evify vill förenkla för dig som konsument. Evify har sammanställt marknadens ledande laddboxar, för att sedan kategorisera dessa efter kompatibilitet med respektive bilmodell. Inte nog med det har vi tagit fram en fast teknisk specifikation som gör att du enkelt kan ställa laddbox mot laddbox för att jämföra dess egenskaper. För den som saknar kunskap om tekniska termer följer alltid en förklarning till dessa för att inte lämna någon konsument till obildade val.

Som konsument behöver du endast ange den bil du har idag eller planerar att införskaffa för att sedan utforska och jämföra för dig själv om vilken laddbox som passar din bil och dina behov. För att göra det extra tydligt har vi räknat ut hur lång tid varje box tar för att din bil ska ladda från 0 till 100%.

Taggar:

Laddbox

Elbil

Ladda hemma

Bidrag

Dela:

7 av 10 känner sig osäkra på hur de laddar sin elbil på ett säkert sätt.
Hitta rätt idag!

Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att vi sparar cookies för att förbättra upplevelsen, anpassa innehåll och skräddarsy annonser.