Inget bensindrivet eller hybrider. Bara helt elektriska fordon. Det är nu målet för många av de äldre välkända biltillverkarna som har tillverkat bensinslukande fordon i årtionden.

Övergången från fossila bränslen till elektricitet i bilbranschen är en del av en branschövergripande insats för att bidra till färre utsläpp. Åtminstone ett tiotal välkända biltillverkare har lovat att endast tillverka och sälja elektriska alternativ inom de närmaste åren.

Skiftet beror till viss del på politiskt tryck - både lokalt och nationellt. År 2020 satte exempelvis den amerikanska delstaten Kalifornien ett mål att stoppa all försäljning av bensindrivna bilar till år 2035. Japan planerar på samma vis att förbjuda försäljningen av bensinbilar till mitten av 2030-talet. Norge planerar å sin sida att förbjuda försäljningen av bilar som drivs med fossila bränslen ännu snabbare, redan år 2025. Storbritannien och Frankrike tar det lite lugnare och har båda aviserat ett förbud mot försäljning av bensinbilar år 2040.

De flesta större fordonstillverkare, som BMW, Honda, Nissan, Mazda och Ford erbjuder elektriska alternativ och hybridversioner av sina bilar. Men andra biltillverkare försöker nu att efterlikna Tesla genom att ställa om sin produktion till att endast bygga bilar med elektriska drivlinor.

På marknaden idag hittar vi de uppenbara EV-spelarna som från dag ett enbart tillverkat batteridrivna alternativ, som den uppenbara ledaren Tesla och startups som Lucid, Rivian och Fisker. Men under de senaste åren har företag som helt och hållet är beroende av försäljningen av bensindrivna bilar frivilligt sagt att de kommer att satsa på eldrivna fordon.

Här är ett urval av biltillverkare som du kan förvänta dig att bara sälja elektriska fordon i framtiden:

Volvo

Volvo presenterade sin andra helelektriska SUV den här månaden och uppnådde därmed ett nytt mål. År 2030 planerar den klassiska svenska biltillverkaren (som ägs av kineser) att endast ha elbilar tillgängliga i sitt sortiment.

Volkswagen

2018 satte Volkswagen det imponerande målet att eliminera fordon med förbränningsmotorer från sin produktion till år 2026. Planen är att göra den sista bensindrivna bilen det året och därifrån hålla fast vid eldrivna diton. Hittills har VW ökat sitt EV-erbjudande med ID.4, en elektrisk SUV.

Jaguar

Jaguars elektriska I-Pace är en viktig satsning för den brittiska biltillverkaren. Eftersom I-Pace är lyxbiltillverkarens enda elektriska produkt på marknaden just nu behöver man dock jobba en del för att komma ikapp konkurrenterna. Sannolikt kommer det att dröja fram till 2030 innan alla Jaguarbilar som säljs är 100 procent elektriska.

Bentley

Fler lyxbilar kommer snart att vara elektriska. Det var vad den äldre biltillverkaren tillkännagav förra året med sina planer på batteridrivna bilar till år 2030. Under resans gång kommer Bentley att utveckla några hybridmodeller.År 2026 förväntar sig Bentley att endast ha batteri- eller hybridalternativ till salu.

Toyota

Under Tokyo Motor Show 2017 lovade den japanska biltillverkaren Toyota att sluta producera förbränningsmotorer lagom till år 2040. Toyota är känt för sin hybrid Prius och har börjat lägga till fler plug-in-hybridalternativ för sina modeller RAV4, Camry och Corolla. Även Prius har ett plug-in-alternativ, kallat Prius Prime. I april tillkännagav företaget ett nytt mål: 70 elektrifierade modeller (inklusive hybrider) från alla sina varumärken till 2025. Det inkluderar Toyota bZ4X, en koncept-SUV. Det kommer att vara en del av Toyotas helt elektriska varumärke "Beyond Zero".

General Motors

Vid CES 2021 skapade GM rubriker med sitt tillkännagivande om att den amerikanska biltillverkaren skulle sluta producera fossildrivna bilar 2035. Istället kommer företaget att utöka sitt elektriska sortiment. År 2025 kommer det att finnas 30 nya elbilar under GM:s varumärken som Chevrolet, Cadillac och GMC.

BMW (Mini)

BMW planerar inte att ge upp sina bensinmotorer i första taget, men deras bilar som säljs under varumärket Mini följer den elektriska trenden. För närvarande finns bara Mini Cooper SE som ett elektriskt alternativ - men fler kommer det att bli enligt källor.

Ford

Medan Ford rullar ut en plug-in-version av sin populära pickup F-150 i USA, planerar den att fortsätta erbjuda traditionella bensindrivna bilar också. Men det är en annan historia här i Europa. Där kommer den amerikanska biltillverkaren att övergå till att endast sälja elektriska bilar och plug-in-hybridfordon lagom till år 2026 och så småningom bara erbjuda elektriska modeller.

Daimler / Mercedes-Benz

Det tyska bilföretaget bakom Mercedes-Benz meddelade 2019 att det skulle minska antalet nya fordon med förbränningsmotorer. Istället skulle det fokusera på att göra Mercedes-serien helt elektrisk. Men det tar ett tag. Mercedes räknar med att de sista bensindrivna bilarna kommer att produceras runt 2040.

Audi

Audi är en annan tysk biltillverkare som långsamt fasar ut förbränningsmotorer. Avancerade bilar kommer enligt uppgift att fortsätta att ha bensindrivna alternativ i ytterligare 10 till 15 år. Men så småningom kommer Audi bara att ha elfordon. Audi E-Tron, som först avslöjades 2018, är dess viktigaste Tesla-konkurrent.