Elsäkerhetsverket lämnade idag beslut om säljstopp och återkallande av laddboxen Easee Home/Charge från sina återförsäljare. Säljstopp är ett resultat av Elsäkerhetsverkets projekt där dem testat olika laddare för att fastställa att dem håller mot de höga Svenska elsäkerhetsstandarden. Återkallandet gäller enbart Easee-laddboxar som finns hos Importörer, leverantörer och återförsäljare.

Dem boxar som redan är installerade återkallas alltså inte.

Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs.

Elsäkerhetsverket ser inte att det är en omedelbar fara att använda produkten och det är också anledningen till att den inte återkallas från konsument. Däremot är Easee, enligt beslutet, ålagda att åtgärda befintliga installationer för att eliminera de elsäkerhetsbrister som finns med produkten. Enligt beslutet har dom 12 månader på sig att genomföra detta. Vad åtgärden ska bestå i måste Easees egen utredning visa, men de ska vidta lämpliga åtgärder för att se till att laddboxarna blir säkra att använda över tid.

Därför avvaktar vi vidare åtgärder och information ifrån Easee och leverantörer, vi kommer kontinuerligt uppdatera den tillgängliga info på vår hemsida.

Tillgänglig information med länkar nedan:

Mer information från Easee:
https://easee.com/se/artiklar/easee-overklagar-elsakerhetsverket-beslut/

Mer information från Elsäkerhetsverket:
https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyheter/2023/laddbox-far-forsaljningsforbud/

För kunder som redan beställt en Easee-box med inte fått den installerar, vänligen kontakta oss på kund@evify.se

Mvh Karl Burghofer, Head of Delivery, Evify