Trots att tekniken är på frammarsch och volymtillverkare lanserar den ena elbilen efter den andra, så är inköpspriset av en elbil fortfarande generellt sett högre än en fossildriven bil. Efterfrågan på elbilar till en lägre prisnivå är stor. Med en genomsnittlig innehavstiden för en bil på 36 månader, har vi en andrahandsmarknad för elbilar som står inför en kraftig ökning. Elbilar skiljer sig i sin komposition från fossildrivna bilar vilket betyder att faktorer att utvärdera bilinköpet efter skiljer sig. De absolut viktigaste faktorerna att bejaka är några få, men väldigt viktiga, som står till grund ifall inköpet är rätt prissätt eller inte.

Kvalitén på batteriet

Det finns en hel del oro kring just batterierna i elbilar. Parallellen mellan Litiumjon-batterierna i mobiltelefoner och bärbara datorer diskuteras flitigt. Ett mobilbatteri tappar mycket av sin kapacitet efter kontinuerligt användande och upprepade laddning. även om elbilsbatterier bygger på i stort sett samma teknik, är fallet inte desamma för elbilar. Bland faktorerna som spelar in är att elbilsladdning i stort sett aldrig sker från 0 - 100%. Detta besparar mycket av batteriets livslängd.

Elbilsbatteriets kapacitet förminskas fortfarande med tiden men inte i närheten lika snabbt som vad man är vad vid i annan teknik. En undersökning utförd av Plug In America kom man fram till modellen Tesla Roadster tappade 15 procent av batterikapaciteten efter 16 000 mil. Detta är visserligen bara en bilmodell, men det sätter elbilsbatteriet i perspektiv.

En annan undersökning gjordes i Nya Zeeland på 283 stycken Nissan Leaf, tillverkade mellan 2011 och 2017, där resultatet var att de modellerna med ett 30 kWh-batteri tappade kapacitet med ca 9,9% per år. Detta var ungefär tre gånger mer än 24 kWh-modellen, som i samma undersökning tappade runt 3,1% per år.

Evify.se rekommenderar att ni utvärderar följande inför ett köp:
Fråga säljaren vilken snitträckvidd bilen har, och om det skiljer sig mycket från när han eller hon köpte den. Testa bilen själv och kör en bit för att se hur mycket av batteriet som dras för att du själv ska kunna göra en bedömning av bilens räckvidd. Glöm bara inte att nollställa trippmätaren. I regel har bilarnas batteri en åttaårig garanti, men säkerställ med säljaren exakt vad som gäller.

1. Fråga säljaren vilken snitträckvidd bilen har, och om det skiljer sig mycket från när han eller hon köpte den.

2. I regel har bilarnas batteri en åttaårig garanti, men säkerställ med säljaren exakt vad som gäller.

3. Testa bilen själv och kör en bit för att se hur mycket av batteriet som dras för att du själv ska kunna göra en bedömning av bilens räckvidd. Glöm bara inte att nollställa trippmätaren.

Batteriet - hyrt eller köpt?

Nissan LEAF och Renault Zoe kan man införskaffas med batterihyra, att man betalar för batteriet separat månadsvis. Säkerställ därför att du köper en bil där batteriet ingår så undviker du en trist överraskning.

Ingår kablarna?

Se även till att fråga huruvida kablarna ingår, så som exempelvis en Typ-2 kabel för att ladda bilen i en laddbox. Annars kan du behöva införskaffa en laddkabel, vilket kostar ett par tusenlappar. Här kan du se vårt sortiment av tillbehör för att ge dig en uppfattning om prisbilden; Alla tillbehör - Evify

Hur man laddar elbilen säkert

Att installera en laddbox hemma till sin elbil är elsäkerhetsverkets rekommendation och det absolut snabbaste och säkraste sättet att ladda sin elbil. Laddboxen ska installeras av en certifierad elektriker.

Vi på Evify vill förenkla för dig som konsument. Evify har sammanställt marknadens ledande laddboxar, för att sedan kategorisera dessa efter kompatibilitet med respektive bilmodell. Som konsument behöver du endast ange den bil du har idag eller planerar att införskaffa för att sedan utforska och jämföra för dig själv om vilken laddbox som passar din bil och dina behov.