Nu har ytterligare ett beslut tagits som ska gynna alla som väljer ett mer hållbart levnadssätt. Från och med den 1 januari 2021 införs "Grön teknik" som bidrag för de som installerar en laddbox. Något som kommer beräknas kosta staten 200 miljoner kronor per år.

Syftet med detta gröna avdrag är givetvis att öka tillgängligheten för privatpersoner att ha elbilar genom att kunna installera en laddbox på sin fastighet. Det tidigare statliga stödet för installering av laddstolpar hade nämligen ett tak på 10 000 kr, vilket ska stå för 50% av material- och arbetskostnader. Nu behålls syftet med avdraget, men maximala stödet ökar istället till 50 000 kronor. Utökningen sker som ytterligare uppmuntran för att investera i grönare val.

Stödet kommer gäller för privatpersoner och räknas per fastighet. De subventionsgrader som träder i kraft är 15% för solceller respektive 50% vardera för energilagring och laddning.

Avdraget kommer följa liknande modell som för RUT/ROT-avdraget där kostnaden dras av direkt från fakturan. Detta för att lätta på de initiala kostnaderna utan lång väntan på ersättning.

Hitta den perfekta laddboxen till din bil

På Evify erbjuder vi laddboxar med installation över hela Sverige. Klicka på knappen här nedan och välj din bilmodell för att se vilka laddboxar som passar dina behov bäst.