Svedea ingår partnerskap med Evify i hopp om att minimera tröskeln till säker och snabbare elbilsladdning för sina kunder. I sin pressrelease nämner Svedea att laddningsmöjligheterna hemma ofta inte är anpassade för belastningen vilket kan innebära risk för brand med förlust av både hem och fordon som följd. Svedea tipsar om hur fordonet ska laddas tryggt och säkert.

"Ofta används ett så kallat Schukouttag, alltså ett vanligt jordat vägguttag på 16 ampere. Problemet är att sådana uttag inte är gjorda för laddning av elbilar och inte alltid klarar återkommande och långvarig hög belastning. I värsta fall kan det leda till okontrollerad temperaturstegring och brand."

Kivan Kaivanipour, produktchef bilförsäkring på Svedea.

Statligt bidrag

Att det är rätt tid att investera i en laddbox just nu råder det ingen tvekan om. Sedan mitten av juli har naturvårdsverket återinfört ladda-hemma-stödet.

Priset på laddboxar varierar från 6 000 kronor i grundutförande och uppåt, beroende på modell. Sen kan ytterligare installationskostnader tillkomma. Men glädjande nog kan man söka bidrag på upp till 50 % av totalkostnaden upp till 10 000 kronor hos Naturvårdsverket. Kom bara ihåg att ansöka om ladda-hemma-stödet senast 6 månader efter installationen, säger Kivan Kaivanipour.

Laddboxar kan vara väldigt högteknologiska och för den icke-insatta är det svårt att förstå skillnader mellan produkterna. För att förenkla för sina kunder har Svedea valt att ingå i partnerskap med Evify som är en informativ och utbildande jämförelsesida för just laddboxar.

"Det är glädjande att ansluta Svedea som första försäkringspartner till vår plattform. Vi har sett ett stort intresse för vår plattform sedan lanseringen och hoppas fler tar klivet mot säker och snabbare elbilsladdning."

Dariush Hosseinian, marknadschef och medgrundare till Evify.

Läs Svedeas pressrelease i sin helhet:

https://www.svedea.se/press/pressarkiv/risk-for-brand-om-inte-elbilen-laddas-ratt-hemma