Det finns ett antal olika anledningar till varför man borde ha en elbil, men innan vi går in på det så kan det vara en bra idé att få en förståelse för vad en elbil egentligen är. En elbil är precis som namnet antyder, en bil som drivs av el. Det kan både vara en bil som enbart drivs av el, eller så kallad laddhybrid bil som i första hand drivs av el men som byter över till bensin, diesel eller etanol om elen skulle ta slut.

Det är en lång historia

Trots att elbilar ofta sägs vara rätt nya på marknaden och att de är framtidens bilar så har de funnits under en längre tid, faktiskt lika länge som bensindrivna bilar. Redan i slutet av 1800-talet så påbörjades utvecklingen av de allra första elbilarna. Det var dock inte den elbilen som vi känner igen från 2000-talet.

De första elbilarna hade en topphastighet på ca 20km/t och var rätt populära, särskilt i länder som USA. Det som ändrades var att Henry Ford lanserade sin Modell T år 1908 som såldes för cirka en tredjedel av priset som de flesta elbilar såldes för. Detta var tillräckligt för att världen inom kort helt och hållet hade glömt bort elbilarna. I alla fall fram tills relativt nyligen då elbilen återigen har blivit en favorit av väldigt många.

Fördelarna med moderna elbilar

Den allra största fördelen med moderna elbilar är att de drivs av just el. Eftersom miljön har hamnat i rampljuset gång på gång under den senaste tiden så har fokus legat på att göra vad man kan för att inte påverka miljön. Eftersom el kan skapas av till exempel vatten och vind så är det ett väldigt rent drivmedel i jämförelse med bensin eller diesel. Detta är den främsta anledningen att populariteten för elbilar har skjutit i höjden på sistone.

Men det finns självklart många andra fördelar, som att de inte låter lika mycket som vanliga bilar, eller att de har färre delar som kan slitas ut med tiden eller gå sönder. Detta gör att de oftast är mycket billigare i drift än vanliga bilar. Uppoffringen där blir istället att de i dagsläget kan vara väldigt dyra att köpa. Givetvis så finns det budgetalternativ, till exempel elbilar med bara två säten eller som har kompromissat på andra sätt. Man måste alltså inte investera i den senaste Tesla modellen bara för att man vill skaffa en elbil.

Nackdelarna krymper och blir färre

En av de allra främsta nackdelarna som folk gärna har förutfattade meningar om är att man inte kan köra långt med elbilar, och det finns en viss sanning där. Det är sant att de flesta bensindrivna bilar kan köra längre sträckor på en full tank än vad en fullt laddad elbil kan.

Men detta är något som ständigt utvecklas och batterier blir allt bättre och mer effektiva för varje år som går. Det är även svårt att missa att det dyker upp nya laddstationer för elbilar överallt i landet likt svampar i skogen. Man behöver alltså inte klara sig under en längre tid på en enda laddning utan du kan fylla på batterier på en hel del olika platser, dock så är detta än så länge mest prevalent runt storstäder.

Man har även börjat stöta på lite konstiga och rentav roliga problem. Som att de senaste modellerna av elbilar är så pass tysta att man måste programmera in ett fejkat ljud för att gående personer ska kunna höra att det överhuvudtaget kommer en bil körande. Det pratas även om att börja utveckla vägar där det finns trådlösa laddningsplattor under asfalten så att det i framtiden till exempel kan finnas specifika filer för just elbilar så att de kan laddas samtidigt som man kör. Denna teknologi är dock troligtvis inte något som kommer dyka upp inom en allt för snar framtid, men det är ändå spännande att det är på väg.

Det där med kostnader

Det är ingen idé att förneka att det generellt är rejält dyrt att skaffa en elbil, det är ett rent faktum. Men elbilens fördelar är något som faktiskt väger upp för detta väldigt bra. I och med att delarna i bilen är mindre troliga att råka ut för fel eller att gå sönder samt att de väldigt sällan rostar så sparar man in sina slantar i det långa loppet. Detta på grund av att du behöver boka färre besök till mekaniker och istället kan förlita dig på att bilen faktiskt kommer att hålla ihop under en längre tid. Sen ska vi inte glömma statliga subventioner som gör att vi faktiskt får tillbaka upp till 60 000 SEK vid köp av elbil.

Självklart så går det även att skaffa privatleasing av elbil så att du inte behöver betala för en helt ny bil rakt av. Detta fungerar på samma sätt som leasing av andra personbilar och kan vara en väldigt smidig lösning för dig som gärna vill köra en elbil till en fast månadskostnad. Så genom att ordna upp privatleasing av en elbil så får du ta del av alla fördelar som de har att erbjuda, och du slipper betala den höga kontantinsatsen.

Innovativa designer av elbilar

Det här med den innovativa designen förtjänade egentligen att vara en av fördelarna, men faktum är att det förtjänar att vara sin egen lilla sektion. För designerna på elbilarna har faktiskt kommit väldigt långt under en väldigt kort tid. Det är till exempel väldigt lätt att tänka sig att de flesta elbilar ser ut som något i stil med en Smartcar, de som ser ut lite som en brevlåda på hjul. Men faktum är att moderna elbilar har blivit riktigt djärva i sina designer och idag finns det alternativ som passar alla olika smaker. Något som de generellt har gemensamt är att de använder sig av mjuka kurvor snarare än vassa kanter, men detsamma är sant för bensindrivna bilar. På sista tiden så har dykt upp många elbilar som är designade som sportbilar och är ruskigt stilrena. Självklart så finns det dock även coupés och mindre modeller för dig som föredrar den stilen. Poängen är dock att det idag blir allt svårare att se på enbart utseende om en bil drivs av bensin eller el. Vilket förtjänar ett stort plus i kanten, särskilt för oss svenskar som ofta kan vara lite halvt rädda för vad andra egentligen ska tycka. Med moderna elbilar så försvinner den rädslan helt och hållet och du kan istället fokusera dig på hur just du gör din del för att vara lite extra skonsam mot miljön.

Så varför ska man egentligen ha en elbil?

Nu när du har fått lite mer information om elbilar så kan vi återgå till huvudämnet, varför ska man då egentligen ha en elbil. Därför att de är mycket mer skonsamma mot miljön i och med att de använder sig av ett rent drivmedel. Men även för att de låter mycket mindre vilket gör att de står för mindre ljudförorening. Det i kombination med att de är otroligt billiga i drift, har en drastiskt mindre risk att gå sönder och att du får skryträttigheter gör att det nästan vore en miss att inte haka på trenden. Det är därför man ska ha en elbil.