Din varukorg

DC (Likström)

Vad betyder DC (Likström)?

DC (Likström) - DC står för "Direct Current" eller "Likström" på svenska och är en term som används för att beskriva en elektrisk ström som konstant flödar i en riktning. I samband med elbilar och elbilsladdning används DC främst för snabbladdning av elbilsbatterier. DC-skiljer sig från AC (Alternating Current), även kallad växelström, som är en ström som regelbundet växlar riktning.

DC-laddning innebär att elbatteriet laddas med likström, vilket gör det möjligt att uppnå mycket högre laddhastigheter jämfört med AC-laddning. Detta beror på att DC-laddning inte kräver att strömmen omvandlas från växelström till likström inuti bilen, vilket eliminerar en potentiell flaskhals i laddningsprocessen. Istället utförs omvandlingen från AC till DC i en extern omvandlare, som en del av laddningsstationen.

DC-laddningsstationer, även kända som snabbladdningsstationer, kan erbjuda effektnivåer som sträcker sig från 50 kW upp till flera hundra kW, vilket kan minska laddningstiden betydligt för elbilsförare. Beroende på batteriets kapacitet och laddningsstationens effekt kan en betydande del av batteriets kapacitet återställas på så lite som 15-30 minuter.

Det finns flera snabbladdningsstandarder för DC-laddning, såsom CHAdeMO, CCS (Combined Charging System) och ChaoJi. Det är viktigt att notera att inte alla elbilar stöder alla typer av DC-laddning, så det är viktigt att förstå vilken typ av laddningsanslutning och standard som är kompatibel med den specifika elbilsmodellen.

Publicerades: 4 maj 2023

DC (Likström) - Philip Hägglund - VD - Evify
Philip Hägglund
VD - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?