Din varukorg

Type 1

Vad betyder Type 1?

Type 1, även känd som J1772 eller SAE J1772, är en typ av laddningskontakt och -standard som används främst för elbilar och laddhybridbilar (PHEV) på den nordamerikanska och asiatiska marknaden. Den har utformats av Society of Automotive Engineers (SAE) och är en av de vanligaste laddningsstandarderna för fordon i dessa regioner.

Type 1-kontakten är en enfasig laddningskontakt som stöder laddningshastigheter upp till 7,4 kW. Den används primärt för att ansluta fordonet till en laddningsenhet vid hemmaladdning (mode 2) och vid offentliga laddningsstationer (mode 3). Type 1-kontakten har fem stift, varav två är för strömförsörjning (AC), två för kommunikation och jordning samt ett för jordning av fordonets chassi.

Type 1-kontakten är kompatibel med såväl långsamladdning som semisnabbladdning, men inte med snabbladdning. För snabbladdning i regioner där Type 1 används förlitar man sig oftast på CHAdeMO eller CCS (Combined Charging System) som standard.

Även om Type 1 är mindre vanlig på den europeiska marknaden, kan fordon med Type 1-kontakt laddas med hjälp av adapter för att ansluta till Type 2-laddningsstationer, som är mer standardiserade i Europa.

Publicerades: 14 april 2023

Type 1 - Josefin Jakobsson - Customer Success Manager - Evify
Josefin Jakobsson
Customer Success Manager - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?