Din varukorg

Schuko

Vad betyder Schuko?

Schuko är en förkortning för det tyska uttrycket "Schutzkontakt", som översätts till "skyddskontakt" på svenska. Schuko är en typ av elektrisk kontakt som används för strömförsörjning i hushåll och industrier, främst i Europa. Den är också känd som typ F-kontakt och är kompatibel med CEE 7/3- och CEE 7/4-uttag.

Schuko-kontakter är utformade med två runda stift för strömöverföring (fas och neutral) och en skyddskontakt för jordning. Jordningskontakten är avsedd att ge säkerhet vid eventuell felström och för att förhindra elektriska stötar. Schuko-kontakter och uttag har en spänning på 230 volt och en nominell ström på 16 ampere.

Inom elbilsindustrin används Schuko-kontakter ibland för långsammare, nivå 1-laddning av elbilar. Detta innebär att man laddar elbilen direkt från ett vanligt vägguttag med en kabel som har en Schuko-kontakt i ena änden och en lämplig kontakt för elbilen i den andra änden. Schuko-laddning är inte den mest effektiva eller snabbaste metoden för att ladda en elbil, men det är en enkel och praktisk lösning för användare som inte har tillgång till dedikerade laddboxar eller laddstationer. Det är viktigt att notera att Schuko-laddning av elbilar kan vara mer tidskrävande och potentiellt belastande för det elektriska systemet i hemmet, så det rekommenderas att överväga en laddbox för snabbare och säkrare laddning.

Publicerades: 1 maj 2023

Schuko - Philip Hägglund - VD - Evify
Philip Hägglund
VD - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?