Din varukorg

1-fas (Enfas)

Vad betyder 1-fas (Enfas)?

Enfas är en term som används för att beskriva en metod för överföring av elektrisk energi som involverar en enda växelström (AC). Inom elbilar och elbilsladdning refererar detta vanligtvis till den typ av anslutning som används för att ladda ett fordon från ett vanligt hushållsuttag eller en laddningsstation som erbjuder enfasladdning.

I de flesta länderna är enfasladdning den vanligaste formen av eldistribution för hushåll och mindre företag, vilket innebär att den är tillgänglig på de flesta platser. Enfasladdning är vanligtvis begränsad till lägre effektnivåer (vanligtvis upp till 3,7 kW eller 7,4 kW) och kan ta längre tid att ladda ett elbilsbatteri jämfört med mer kraftfulla laddningsmetoder som 3-fasladdning (trefas).

Det är viktigt att notera att olika länder har olika spänningar och frekvenser för enfasladdning. I Europa, inklusive Sverige, är standarden för enfasladdning 230 volt och 50 hertz, medan det i Nordamerika är 120 volt och 60 hertz. Elbilar och laddningsutrustning måste vara kompatibla med den lokala spänningen och frekvensen för att fungera korrekt.

När det gäller elbilar är det vanligt att använda enfasladdning för hemmaladdning eller på offentliga laddningsstationer där högre laddningseffekt inte är tillgänglig eller nödvändig. Enfasladdning kan vara tillräcklig för elbilsägare som inte behöver snabbladdning och kan planera sina laddningsbehov runt längre laddningstider. Dock är det viktigt att vara medveten om att användning av enfasladdning i vissa situationer kan innebära längre laddningstider, vilket kan påverka elbilsägarens planering och användning av fordonet.

Publicerades: 27 april 2023

1-fas (Enfas) - Josefin Jakobsson - Customer Success Manager - Evify
Josefin Jakobsson
Customer Success Manager - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?