Din varukorg

WLTP

Vad betyder WLTP?

WLTP, eller Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure, är en internationell standard för att testa och mäta utsläpp, bränsleförbrukning och energiförbrukning hos lätta fordon, inklusive elbilar. WLTP infördes 2017 för att ersätta den tidigare testmetoden NEDC (New European Driving Cycle), som ansågs vara föråldrad och inte helt representativ för verkliga körförhållanden.

WLTP är utformad för att ge mer realistiska och jämförbara siffror för fordonens prestanda, vilket hjälper konsumenter att fatta informerade beslut när de köper en elbil eller annan typ av fordon. Testmetoden innefattar en mer dynamisk körprofil och tar hänsyn till en rad faktorer som kan påverka prestanda, såsom fordonets vikt, rullmotstånd och aerodynamik.

För elbilar är WLTP särskilt viktigt eftersom det ger en mer exakt uppskattning av bilens räckvidd under olika körförhållanden. Detta bidrar till att minska räckviddsångesten hos konsumenterna och ger en mer realistisk bild av hur långt en elbil kan köras på en enda laddning.

Det är viktigt att notera att WLTP-siffrorna, även om de är mer realistiska än NEDC, fortfarande är laboratorietester och kan skilja sig från den faktiska prestandan som uppnås under verkliga körförhållanden. Faktorer som körstil, väderförhållanden och fordonets belastning kan påverka räckvidd och energiförbrukning.

WLTP-värden ger en mer realistisk bild av elbilarnas räckvidd jämfört med tidigare testmetoder. För att illustrera detta, här är några exempel på WLTP-räckvidder för några populära elbilar i Sverige:

1. Tesla Model 3 Long Range: 580 km
2. Nissan Leaf: 270-385 km
3. Volkswagen ID.3 Pro S: 556 km
4. Kia e-Niro: 455 km
5. Audi e-tron 55: 371 km

Publicerades: 30 april 2023

WLTP - Einar Berglund - Teknisk Chef - Evify
Einar Berglund
Teknisk Chef - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?