Din varukorg

Batteri

Vad betyder Batteri?

Ett batteri är en elektrokemisk enhet som lagrar elektrisk energi i form av kemisk energi och omvandlar den tillbaka till elektrisk energi vid behov. Batterier består av en eller flera celler som innehåller elektroder, en elektrolyt och en separator. Elektroderna, som kallas anod och katod, är de aktiva materialen i en cell som reagerar kemiskt med elektrolyten och genererar en elektrisk ström.

Inom elbilar och elbilsladdning är batterier en central komponent eftersom de fungerar som fordonets primära energikälla. Elbilars batterier, ofta kallade högspänningsbatterier eller traktionsbatterier, är stora och kraftfulla enheter som är kapabla att lagra betydande mängder elektrisk energi för att driva fordonet över längre avstånd.

Batterier i elbilar är oftast av litiumjon-typ (Li-ion), vilka är kända för sin höga energitäthet, lång livslängd och låga självurladdning. Litiumjonbatterier kan också snabbt laddas upp och tömmas, vilket gör dem idealiska för användning i elbilar. Andra batterityper, såsom nickel-metallhydrid (NiMH) och fastelektrolyt, är också under utveckling och kan användas i framtida elbilar.

Batteriets kapacitet, mätt i kilowattimmar (kWh), är en viktig faktor som påverkar en elbils räckvidd och prestanda. Större batterier ger generellt längre räckvidd men väger också mer och kan öka fordonets pris. När det gäller elbilsladdning spelar batteriets kapacitet och laddningsegenskaper en avgörande roll för att bestämma hur snabbt och effektivt ett fordon kan laddas. Batteriets hälsa och kapacitet kan påverkas av faktorer som temperatur, laddningscykler och ålder.

Publicerades: 2 maj 2023

Batteri - Philip Hägglund - VD - Evify
Philip Hägglund
VD - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?