Din varukorg

V2G (Vehicle-to-Grid)

Vad betyder V2G (Vehicle-to-Grid)?

V2G (Vehicle-to-Grid) är en teknik som möjliggör tvåvägskommunikation och energiöverföring mellan elnätet och elektriska fordon (EV). I likhet med V2B (Vehicle-to-Building) kan V2G-tekniken användas för att lagra överskottsel från förnybara energikällor i elbilarnas batterier och sedan mata tillbaka energin till elnätet vid behov.

Genom att fungera som mobila energilagringsenheter kan elbilar med V2G-teknik hjälpa till att balansera energiförsörjningen och efterfrågan på elnätet, särskilt under perioder av hög efterfrågan eller när förnybara energikällor producerar mindre el. Detta bidrar till att minska belastningen på elnätet och öka dess stabilitet och effektivitet.

För att V2G-tekniken ska fungera krävs att elbilar är utrustade med speciella laddsystem och kommunikationsgränssnitt som möjliggör energiöverföring i båda riktningarna (från elnätet till bilen och vice versa). Dessutom måste elnätet vara utrustat med avancerade energihanteringssystem som kan övervaka och styra energiflödet mellan elbilar och elnätet.

V2G-tekniken erbjuder även ekonomiska fördelar för elbilsägare, eftersom de kan sälja den lagrade energin tillbaka till elnätet när priset är högt. Detta kan bidra till att sänka de totala ägarkostnaderna för elbilar och göra dem mer attraktiva för konsumenter. Dock kan frekventa ladd- och urladdningscykler med V2G-teknik påverka batteriets livslängd, vilket är en aspekt som forskare och ingenjörer fortsätter att undersöka och förbättra.

Publicerades: 23 april 2023

V2G (Vehicle-to-Grid) - Karl Burghofer - Head of Delivery - Evify
Karl Burghofer
Head of Delivery - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?