Din varukorg

AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System)

Vad betyder AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System)?

AVAS är en förkortning för "Acoustic Vehicle Alerting System" och är ett system som är utformat för att ge ljudsignaler från elbilar och andra tystgående fordon, såsom hybrider, för att varna fotgängare, cyklister och andra trafikanter om fordonets närvaro. Detta är särskilt viktigt vid låga hastigheter och i stadsmiljöer där bakgrundsljud kan göra det svårt att höra en tystgående bil.

Eftersom elbilar inte har traditionella förbränningsmotorer som producerar ljud, är de ofta mycket tystare än bensin- eller dieseldrivna bilar, särskilt vid låga hastigheter. Detta kan utgöra en säkerhetsrisk, eftersom fotgängare och andra trafikanter kan ha svårt att upptäcka närvaron av en elbil enbart baserat på ljud. För att öka säkerheten och minska risken för olyckor har AVAS införts.

AVAS genererar artificiella ljud som är hörbara för människor i närheten och varierar beroende på bilens hastighet och rörelseriktning. Ljudet kan likna ett motorljud eller en annan ljudsignal som indikerar att ett fordon närmar sig. I vissa fall kan föraren av en elbil även kunna välja mellan olika ljudprofiler för att anpassa fordonets ljudsignatur.

Flera länder och regioner, inklusive Europeiska Unionen, har infört lagar och regler som kräver att nya elbilar och tystgående hybrider ska vara utrustade med AVAS. Kraven kan variera beroende på den specifika jurisdiktionen, men syftet är detsamma: att förbättra säkerheten för alla trafikanter genom att göra tystgående fordon mer hörbara och därmed lättare att upptäcka.

Publicerades: 1 maj 2023

AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) - Josefin Jakobsson - Customer Success Manager - Evify
Josefin Jakobsson
Customer Success Manager - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?