Din varukorg

Litiumjonbatteri

Vad betyder Litiumjonbatteri?

Litiumjonbatteri är en typ av uppladdningsbart batteri som är vanligt förekommande i elbilar och andra elektroniska enheter på grund av dess höga energitäthet, låga självurladdning och lång livslängd. Litiumjonbatterier utnyttjar litiumjoners förmåga att röra sig mellan elektroderna, vilket möjliggör lagring och frigörande av energi genom elektrokemiska reaktioner.

Litiumjonbatterier består av tre huvudkomponenter: en anod (vanligtvis tillverkad av grafit eller kisel), en katod (vanligtvis tillverkad av litium-kobolt-oxid, litium-järn-fosfat eller litium-mangan-oxid) och en elektrolyt (vanligtvis en litiumsaltslösning). När batteriet laddas upp, flyttar litiumjonerna från katoden till anoden, och när batteriet urladdas, flyttar litiumjonerna tillbaka till katoden. Detta skapar en elektrisk ström som kan användas för att driva en elbil eller annan elektronisk enhet.

En av de största fördelarna med litiumjonbatterier är deras höga energitäthet, vilket innebär att de kan lagra en stor mängd energi i förhållande till deras vikt och storlek. Detta gör dem idealiska för elbilar, eftersom de möjliggör längre räckvidd och lägre vikt jämfört med andra batterityper. Litiumjonbatterier har också en låg självurladdning och behåller en stor del av sin kapacitet även när de inte används.

En utmaning med litiumjonbatterier är att de kan vara känsliga för överhettning och överladdning, vilket kan orsaka termiska reaktioner och i värsta fall brand. Därför är det viktigt att elbilar är utrustade med avancerade batterihanteringssystem (BMS) för att övervaka och styra batteriets temperatur, spänning och laddning.

Publicerades: 1 maj 2023

Litiumjonbatteri - Karl Burghofer - Head of Delivery - Evify
Karl Burghofer
Head of Delivery - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?