Din varukorg

3-fas (Trefas)

Vad betyder 3-fas (Trefas)?

Trefas är en term som används för att beskriva en metod för överföring av elektrisk energi som involverar tre växelström (AC) vågformer, som är förskjutna i tid från varandra med en tredjedel av en period. Inom elbilar och elbilsladdning refererar detta vanligtvis till den typ av anslutning som används för att ladda ett fordon från en trefasladdningsstation, vilket möjliggör snabbare och mer effektiv laddning jämfört med enfasladdning.

Trefasladdning är vanligare i industrier och kommersiella fastigheter, men finns även tillgänglig i vissa bostäder och offentliga laddningsstationer. Trefasladdning ger högre effektnivåer (vanligtvis mellan 11 kW och 22 kW) än enfasladdning och kan ladda ett elbilsbatteri betydligt snabbare. Detta gör det till ett attraktivt alternativ för elbilsägare som behöver snabbare laddningstider eller vill maximera användningen av förnybar energi från solceller eller vindkraftverk.

I Europa, inklusive Sverige, är standarden för trefasladdning 400 volt och 50 hertz, vilket innebär att tre växelströmsledningar med 230 volt vardera kombineras för att ge en högre spänning. Elbilar och laddningsutrustning måste vara kompatibla med trefassystemet för att kunna använda denna snabbare laddningsmetod.

Publicerades: 28 april 2023

3-fas (Trefas) - Philip Hägglund - VD - Evify
Philip Hägglund
VD - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?