Din varukorg

Batterikapacitet

Vad betyder Batterikapacitet?

Batterikapacitet är ett mått på den totala mängden elektrisk energi som ett batteri kan lagra och tillhandahålla. Det uttrycks vanligtvis i enheten kilowattimmar (kWh) och är en viktig faktor för att bestämma en elbils räckvidd, prestanda och laddningstid.

I elbilar används begreppet batterikapacitet för att beskriva den totala energimängden som högspänningsbatteriet, eller traktionsbatteriet, kan lagra. En större batterikapacitet innebär att elbilen kan drivas längre sträckor innan det behöver laddas igen. Batterikapacitet är därför en viktig specifikation för potentiella elbilsägare, eftersom det ger en indikation på fordonets räckvidd och hur väl det kan passa deras behov.

Batterikapacitet påverkas av flera faktorer, inklusive batteriets cellkonfiguration, kemiska sammansättning och temperatur. Batterikapaciteten kan minska över tid på grund av faktorer som åldrande, cykling (uppladdning och urladdning) och temperaturförändringar. Det är viktigt att notera att den faktiska räckvidden som uppnås med en elbil kan skilja sig från den teoretiska räckvidden baserat på batterikapaciteten, eftersom faktorer som körförhållanden, körstil, belastning och väderförhållanden också påverkar energiförbrukningen.

När det gäller elbilsladdning är batterikapaciteten en viktig parameter som påverkar hur snabbt och effektivt ett fordon kan laddas. Högre batterikapacitet innebär ofta längre laddningstider, men det kan också innebära att fordonet kan dra nytta av snabbladdningstekniker som levererar högre effekt. Att förstå sitt fordon batterikapacitet och laddningsegenskaper är avgörande för att planera och optimera elbilsladdning.

Publicerades: 3 maj 2023

Batterikapacitet - Einar Berglund - Teknisk Chef - Evify
Einar Berglund
Teknisk Chef - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?