Din varukorg

Laddningskapacitet

Vad betyder Laddningskapacitet?

Laddningskapacitet är en term som används för att beskriva hur snabbt en elbil kan laddas, och det är en viktig faktor att överväga när man jämför olika elbilar och laddstationer. Laddningskapaciteten påverkas av flera faktorer, inklusive batteriets egenskaper, bilens inbyggda laddare och den anslutna laddstationens effekt.

Laddningskapaciteten mäts oftast i kilowatt (kW) och kan variera beroende på typ av laddning:

1. AC-laddning (växelström): Vanligtvis används för hemmaladdning och destinationsladdning, där laddningskapaciteten ofta ligger mellan 3,7 kW och 22 kW. AC-laddning är oftast långsammare än DC-laddning, men det är vanligtvis mer ekonomiskt och lämpligt för längre parkeringstider.

2. DC-laddning (likström): Används främst för snabbladdning längs motorvägar och i stadsområden, där laddningskapaciteten vanligtvis ligger mellan 50 kW och 350 kW. DC-laddning erbjuder betydligt snabbare laddningstider än AC-laddning, men det kan vara dyrare och kräver mer avancerad infrastruktur.

Det är viktigt att förstå att den faktiska laddhastigheten kan variera beroende på faktorer som batteriets temperatur, dess nuvarande laddningsnivå och tillgången på ström från laddstationen. Dessutom kan elbilar ha olika maximala laddningskapaciteter, vilket innebär att vissa bilar kan dra nytta av högre effekt från laddstationer än andra.

Laddningskapacitet är en nyckelfaktor för att bedöma en elbils praktiska användning och räckvidd, eftersom den bestämmer hur snabbt bilen kan laddas upp för att fortsätta resan. Snabbare laddning minskar väntetider vid laddstationer och gör det mer praktiskt att använda elbilar för långa resor och dagliga pendlingsbehov.

Publicerades: 7 april 2023

Laddningskapacitet - Philip Hägglund - VD - Evify
Philip Hägglund
VD - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?