Din varukorg

OCSP (Open Smart Charging Protocol)

Vad betyder OCSP (Open Smart Charging Protocol)?

OCSP, eller Open Smart Charging Protocol, är ett öppet kommunikationsprotokoll som utvecklats för att stödja smart laddning av elbilar. Protokollet syftar till att förbättra energihanteringen vid laddning av elbilar genom att optimera laddning baserat på faktorer som elnätets kapacitet, förnybara energikällor och användarpreferenser.

Smart laddning hjälper till att undvika belastningstoppar och förbättrar effektiviteten i elnätet genom att anpassa laddningshastighet och tidpunkter för laddning efter faktorer som nätbelastning och tillgänglighet av förnybar energi. Detta kan innebära att laddning sker under perioder med låg elkonsumtion eller när det finns mycket sol- eller vindkraft tillgängligt.

OCSP fungerar i samarbete med andra kommunikationsprotokoll, såsom OCPP (Open Charge Point Protocol), som används för att skapa interoperabilitet mellan olika laddstationer och laddningsnätverk. Tillsammans underlättar dessa protokoll en mer effektiv och hållbar laddning av elbilar, vilket bidrar till en snabbare övergång till hållbara transporter.

I huvudsak möjliggör OCSP för laddningsstationer och laddningsnätverk att kommunicera med elnätet och förmedla information om elnätets tillstånd samt användarens preferenser. Denna information används sedan för att optimera laddningsschemat och fördelningen av energi mellan flera laddande fordon, vilket minskar risken för överbelastning av elnätet och ökar användningen av förnybar energi i laddningsprocessen.

Publicerades: 30 april 2023

OCSP (Open Smart Charging Protocol) - Einar Berglund - Teknisk Chef - Evify
Einar Berglund
Teknisk Chef - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?