Din varukorg

Körcykel

Vad betyder Körcykel?

Körcykel är en term som används inom transport och särskilt när det gäller batteridrivna fordon som elbilar. Körcykeln refererar till en fullständig sekvens av laddning, urladdning och återladdning av ett batteri i samband med användning av ett eldrivet fordon.

En körcykel börjar när ett fulladdat batteri i en elbil används för att köra en viss sträcka, och slutar när batteriet har laddats upp igen till sin ursprungliga kapacitet. Körcykler är en viktig aspekt av batteriets livslängd och prestanda, eftersom batteriets kapacitet och effektivitet kan försämras över tid och efter ett visst antal cykler.

Ett batteris livslängd mäts ofta i antalet körcykler det kan genomgå innan kapaciteten sjunker till en viss procentandel av dess ursprungliga värde, vanligtvis 80%. Till exempel kan ett batteri som klarar 1000 körcykler innan kapaciteten sjunker till 80% räknas som ett batteri med god livslängd.

För att förlänga batteriets livslängd och upprätthålla en effektiv körcykel är det viktigt att följa rekommendationerna från fordonstillverkaren när det gäller laddning, körning och underhåll av elbilen. Det kan innebära att undvika att ladda batteriet till 100% eller att inte låta det sjunka till mycket låga laddningsnivåer, samt att undvika att utsätta batteriet för extrema temperaturer.

För att få en mer realistisk uppfattning om räckvidd och energiförbrukning för elbilar har olika testcykler utvecklats. NEDC (New European Driving Cycle) och WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) är två sådana testcykler som används för att mäta elbilars prestanda, energiförbrukning och utsläpp.

NEDC var den tidigare standarden för att mäta fordonens utsläpp och bränsleförbrukning inom EU. Testet introducerades på 1970-talet och är baserat på en teoretisk körprofil med en kombination av stadskörning och landsvägskörning. NEDC-cykeln har dock kritiserats för att vara föråldrad och inte återspegla realistiska körsituationer, vilket kan leda till skillnader mellan de uppmätta värdena och den faktiska prestandan.

WLTP, som infördes 2017, är en mer realistisk och harmoniserad testcykel som syftar till att ge mer noggranna och jämförbara data om fordonets prestanda, energiförbrukning och utsläpp. WLTP-cykeln består av fyra olika delar med varierande hastigheter, körsträckor och temperaturer för att bättre återspegla verkliga körsituationer. Denna testcykel tar även hänsyn till fordonets vikt, luftmotstånd och rullmotstånd, vilket ger mer realistiska värden för energiförbrukning och räckvidd.

Både NEDC och WLTP-testcyklerna är relaterade till begreppet körcykel eftersom de båda syftar till att mäta och kvantifiera prestanda, energiförbrukning och utsläpp under en serie körningssituationer som återspeglar en komplett körcykel, från laddning till urladdning och återladdning. Genom att jämföra NEDC- och WLTP-resultat kan konsumenter och industrin få en bättre förståelse för hur elbilar presterar under olika körförhållanden och förbättra utvecklingen av framtida elbilar.

Publicerades: 1 maj 2023

Körcykel - Josefin Jakobsson - Customer Success Manager - Evify
Josefin Jakobsson
Customer Success Manager - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?