Din varukorg

kWh

Vad betyder kWh?

Kilowattimme (kWh) är en måttenhet för energi som används för att kvantifiera mängden elektrisk energi som förbrukas eller lagras över en viss tid. En kilowattimme motsvarar en effekt av 1000 watt (1 kilowatt) som används eller genereras kontinuerligt under en timmes tid. Inom kontexten av elbilar och elbilsladdning används kWh för att beskriva flera aspekter, såsom batterikapacitet, energiförbrukning och laddning.

För elbilar representerar batterikapaciteten i kWh den maximala mängd energi som batteriet kan lagra och använda för att driva fordonet. En större batterikapacitet innebär generellt en längre räckvidd, men också en längre laddningstid, beroende på laddningshastigheten.

Energiförbrukning för elbilar uttrycks ofta i kWh per 100 kilometer (kWh/100 km) och används för att ange hur effektivt elbilen omvandlar elektrisk energi till rörelseenergi. En lägre siffra innebär en mer energieffektiv bil, vilket resulterar i lägre driftskostnader och mindre miljöpåverkan.

När det gäller elbilsladdning beskriver kWh både den mängd energi som överförs från laddningsstationen till elbilen och den hastighet med vilken energin överförs. En högre laddningshastighet, mätt i kilowatt (kW), innebär att fler kilowattimmar kan överföras under en given tidsperiod, vilket resulterar i kortare laddningstider.

Sammanfattningsvis är kilowattimme (kWh) en central enhet för att mäta och jämföra elbilar och deras laddning, och den används för att beskriva batterikapacitet, energiförbrukning och laddningshastighet.

Publicerades: 5 maj 2023

kWh - Karl Burghofer - Head of Delivery - Evify
Karl Burghofer
Head of Delivery - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?