Din varukorg

AC (Växelström)

Vad betyder AC (Växelström)?

AC är en förkortning för "Alternating Current" på engelska och översätts till växelström på svenska. Växelström är en typ av elektrisk ström där riktningen av elektronernas flöde växlar periodiskt. Det innebär att elektronerna i strömkretsen rör sig fram och tillbaka i stället för att flöda i en konstant riktning, som i fallet med likström (DC).

Inom elbilar och elbilsladdning är AC en viktig term, eftersom det är den form av elektrisk energi som vanligtvis finns i hushåll och kommersiella byggnader samt används vid laddning av elbilar. Laddningsstationer som levererar AC-energi kallas ofta för AC-laddare eller "Mode 2" och "Mode 3" laddare, beroende på vilken typ av utrustning som används.

Växelström är fördelaktig vid överföring av elektrisk energi över längre avstånd, eftersom det minskar energiförlusterna och möjliggör en effektiv distribution av el till olika användare. I de flesta länder är det nationella elnätet utformat för att överföra växelström.

När det gäller elbilar är det viktigt att notera att bilens batteri lagrar energi i form av likström (DC). Därför måste elbilar som laddas med AC-energi ha en inbyggd omvandlare, kallad en laddningsomvandlare eller en AC/DC-omvandlare, som omvandlar växelström till likström för att kunna ladda batteriet. AC-laddning är vanligtvis långsammare än DC-laddning, eftersom omvandlingsprocessen tar tid och begränsar effekten. Dock är AC-laddning vanligtvis mer tillgänglig och kostnadseffektiv, vilket gör det till ett populärt alternativ för hemma- och offentlig laddning av elbilar.

Publicerades: 29 april 2023

AC (Växelström) - Einar Berglund - Teknisk Chef - Evify
Einar Berglund
Teknisk Chef - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?