Din varukorg

Ombordladdare

Vad betyder Ombordladdare?

Ombordladdare, även känd som On-Board Charger (OBC), är en viktig komponent i elbilar och plug-in hybridfordon. Den fungerar som en omvandlare som omvandlar växelström (AC) från en extern strömkälla, till exempel en laddstation, laddbox eller ett vanligt eluttag, till likström (DC) som krävs för att ladda elbilens batteri.

Ombordladdarens roll är att säkerställa att laddningsprocessen är säker och effektiv, samt att skydda batteriet från eventuella skador som kan orsakas av felaktig laddning. Den övervakar och reglerar laddningsströmmen, spänningen och temperaturen för att upprätthålla optimala laddningsförhållanden.

Ombordladdarens kapacitet, som mäts i kilowatt (kW), är en av de faktorer som påverkar hur snabbt en elbil kan laddas. Högre kapacitet innebär att bilen kan ta emot mer ström och därmed laddas snabbare, men det är viktigt att notera att laddningshastigheten även påverkas av den externa strömkällans kapacitet och batteriets egenskaper.

En viktig aspekt att tänka på när man väljer en elbil är kompatibiliteten mellan ombordladdarens kapacitet och de laddstationer eller laddboxar man har tillgång till, eftersom det direkt påverkar hur snabbt bilen kan laddas och därmed förarens användarupplevelse.

Publicerades: 5 maj 2023

Ombordladdare - Karl Burghofer - Head of Delivery - Evify
Karl Burghofer
Head of Delivery - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?