Din varukorg

OBC (On Board Charger)

Vad betyder OBC (On Board Charger)?

OBC, eller On-Board Charger, är en viktig komponent i elbilar som omvandlar växelström (AC) från elnätet till likström (DC) för att ladda bilens batteri. OBC är integrerad i fordonet och fungerar som en mellanhand mellan elnätet och bilens batteri när bilen är ansluten till en laddstation eller laddbox.

OBC:ns huvuduppgift är att säkerställa att elbilen laddas säkert och effektivt. Den övervakar och reglerar laddningsprocessen, inklusive att justera laddningseffekten, kommunicera med laddstationen och skydda batteriet från skador som orsakas av överladdning eller kortslutning. OBC:ns kapacitet, mätt i kilowatt (kW), påverkar hur snabbt elbilen kan laddas när den ansluts till en AC-laddningsstation.

Olika elbilar har OBC:er med varierande kapacitet. Högre kapacitet innebär att bilen kan ta emot en högre laddningseffekt och därmed laddas snabbare. Det är viktigt att notera att OBC endast används för AC-laddning. Vid DC-snabbladdning, som till exempel vid användning av en CCS- eller CHAdeMO-kontakt, omvandlas strömmen direkt i laddstationen och skickas som likström till bilens batteri, vilket kringgår OBC:n.

Publicerades: 29 april 2023

OBC (On Board Charger) - Josefin Jakobsson - Customer Success Manager - Evify
Josefin Jakobsson
Customer Success Manager - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?