Din varukorg

IP-klassning

Vad betyder IP-klassning?

IP-klassning (Ingress Protection Rating) är ett internationellt standardiserat system för att klassificera skyddsnivån hos elektroniska produkter och enheter, inklusive elbilar och laddningsutrustning, mot intrång av fasta föremål, damm och vatten. Klassningssystemet hjälper konsumenter och användare att förstå hur väl en viss enhet eller produkt är skyddad mot yttre påverkan och under vilka förhållanden den kan användas på ett säkert sätt.

IP-klassningen består av två siffror, där den första siffran representerar skyddsnivån mot fasta föremål och damm (skala från 0 till 6), och den andra siffran representerar skyddsnivån mot vattenintrång (skala från 0 till 9). Högre siffror innebär bättre skydd.

Till exempel, en laddningsstation för elbilar med en IP-klassning av IP54 innebär att den är skyddad mot begränsat dammintrång och vattenstänk från alla riktningar. En annan laddningsstation med en IP-klassning av IP67 skulle vara helt dammtät och skyddad mot tillfälligt nedsänkning i vatten.

För elbilsladdning är det viktigt att laddningsutrustningen har en lämplig IP-klassning för att säkerställa säker och pålitlig drift under olika väderförhållanden och miljöer. IP-klassningen är särskilt viktig för utomhusladdningsstationer och portabla laddare som kan utsättas för regn, snö, damm och andra potentiellt skadliga element. Här är en sammanfattning av IP-klassningssystemet med de olika klassningarna och deras betydelser:

Första siffran (skydd mot fasta föremål och damm):
IP0X: Inget skydd
IP1X: Skydd mot fasta föremål större än 50 mm (t.ex. en hand)
IP2X: Skydd mot fasta föremål större än 12,5 mm (t.ex. en finger)
IP3X: Skydd mot fasta föremål större än 2,5 mm (t.ex. ett verktyg eller en tråd)
IP4X: Skydd mot fasta föremål större än 1 mm (t.ex. små verktyg eller trådar)
IP5X: Dammskyddad (begränsat dammintrång, inget skadligt damm)
IP6X: Dammtät (helt skyddad mot dammintrång)

Andra siffran (skydd mot vatten):
IPX0: Inget skydd
IPX1: Skydd mot droppande vatten (vertikalt fallande droppar)
IPX2: Skydd mot droppande vatten vid lutning upp till 15° (när lutad upp till 15° från vertikal position)
IPX3: Skydd mot sprayvatten (vatten som sprutas upp till 60° från vertikal position)
IPX4: Skydd mot stänkvatten (vattenstänk från alla riktningar)
IPX5: Skydd mot vattenstrålar (vattenstrålar från alla riktningar)
IPX6: Skydd mot kraftiga vattenstrålar (kraftiga vattenstrålar från alla riktningar)
IPX7: Skydd mot tillfällig nedsänkning i vatten (nedsänkning upp till 1 meter i 30 minuter)
IPX8: Skydd mot kontinuerlig nedsänkning i vatten (nedsänkning djupare än 1 meter, tid och förhållanden enligt tillverkarens specifikation)
IPX9K: Skydd mot högtryckstvätt och ångrengöring (vatten under högt tryck och hög temperatur från nära håll)

Det är viktigt att notera att en högre IP-klassning för vattenskydd inte automatiskt innebär att den lägre nivån också uppfylls. För att veta om en produkt är skyddad mot både stänkvatten och tillfällig nedsänkning måste tillverkaren specificera detta, t.ex. IPX4/IPX7.

Publicerades: 4 maj 2023

IP-klassning - Karl Burghofer - Head of Delivery - Evify
Karl Burghofer
Head of Delivery - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?