Din varukorg

SoH (State of Health)

Vad betyder SoH (State of Health)?

SoH (State of Health) är en term som används för att beskriva ett batteris allmänna hälsa och dess förmåga att lagra och leverera energi jämfört med dess ursprungliga kapacitet. Inom kontexten av elbilar används SoH för att utvärdera hur väl ett fordonets batteri presterar över tid och hur mycket dess kapacitet har försämrats.

SoH uttrycks vanligtvis som en procentandel där 100 % representerar batteriets ursprungliga kapacitet och prestanda vid nytt skick. Med tiden och användningen minskar batteriets kapacitet på grund av kemiska och fysiska förändringar i battericellerna, vilket resulterar i en lägre SoH.

Fordonets batterihanteringssystem (BMS) övervakar och utvärderar SoH genom att samla in och analysera data om batteriets prestanda, laddning och urladdning, temperatur och andra relevanta parametrar. Baserat på denna information kan BMS uppskatta hur mycket batteriets kapacitet har försämrats och om det behövs någon åtgärd för att förbättra dess hälsa och livslängd.

Att ha en tydlig förståelse för batteriets SoH är viktigt för att förare och fordonstillverkare ska kunna fatta välgrundade beslut om batteribyte eller underhåll. En hög SoH indikerar att batteriet fortfarande är i gott skick och kan fortsätta användas, medan en låg SoH kan vara en signal om att batteriets prestanda och räckvidd har försämrats tillräckligt mycket för att det kan vara dags att överväga en ersättning.

Publicerades: 6 april 2023

SoH (State of Health) - Josefin Jakobsson - Customer Success Manager - Evify
Josefin Jakobsson
Customer Success Manager - Evify
Häng med på Evifys nyhetsbrev!

Ta del av de senaste nyheterna och erbjudandena från elbilsbranschen, direkt till din inkorg.

Genom att klicka på prenumerera tillåter du att Evify kontaktar dig med information om våra tjänster och annat innehåll. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Ladda hemma-
guiden 2024

Nyfiken på elbilsladdning? Vi har samlat allt du behöver veta i vår nya kostnadfria guide! Fyll i din e-postadress och klicka på ladda ner så mailas den till dig direkt!

Genom att klicka på Ladda ner tillåter du att Evify kontaktar dig via mail med denna guide och adderar dig till vårt nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar din information i vår integritetspolicy.

Evify Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig idag?

Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Ring gärna in till oss så hjälper vi dig! Våra laddboxexperter finns redo att hjälpa dig med alla dina funderingar om din framtida laddboxlösning. Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

Vi hjälper dig!

Fyll i dina uppgifter här i formuläret så kontaktar någon av våra laddboxexperter dig så snart vi är tillbaka på kontoret.

Redo för ett enklare elbilsägande?